Κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας σε πλάτανους.

 

Ενημερώνουμε τους συγχωριανούς μας ότι δυστυχώς η ασθένεια που καταστρέφει τους πλατάνους έφτασε και στο χωριό μας.
Ειδικότερα, κατόπιν ελέγχου από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και το Δασαρχείο σε δείγμα από πλατάνους στο ποτάμι αυτό βγήκε θετικό, και έχουν επιληφθεί αρμοδίως ώστε να εντοπίσουν, κόψουν και κάψουν τα μολυσμένα δέντρα.
Μας ενημέρωσαν δε από το Υπουργείο ότι είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΗ η μετάδοση της ασθένειας, αν μολυσμένο τμήμα πλατάνου έρθει σε επαφή με υγιές δέντρο και ΔΕΝ υπάρχει κάποιο φάρμακο για την αντιμετώπισή της.
Χρειάζεται ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ από όλους και ειδικότερα μας δήλωσαν ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ κατηγορηματικά η συλλογή κλαδιών ή κορμών, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο και να μην εξαπλωθεί η αρρώστια σε όλους τους πλατάνους του χωριού μας – ιδιαίτερα στον πλάτανο της πλατείας, σημείο αναφοράς όλων μας!
Με τιμή,
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Συμμετοχή της Φ.Α.Τ.Α. στο Φεστιβάλ Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού 23-24/6/2018

Ημερίδα αφιερωμένη στην παραδοσιακή ενδυμασία.
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, 10:00π.μ.
Μουσείο Τσιτσάνη – Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό

Η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσιάζοντας αυθεντικά ενδύματα παραδοσιακής φορεσιάς της περιοχής των Βλάχων Ασπροποτάμου.
Ο εισηγητής της παρουσίασης κ. Σαμαράς Ευάγγελος, μέλος της Φ.Α.Τ.Α., αναφέρθηκε συνοπτικά στην επίσημη αλλά και καθημερινή φορεσιά των γυναικών της περιοχής, δίνοντας παράλληλα πληροφορίες για την κατασκευή των ενδυμάτων αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.
Οι παρουσιάσεις των παραδοσιακών ενδυμασιών και οι εισηγήσεις των ενδυματολογικών επιλογών αφορούσαν τις ακόλουθες πολιτισμικές ομάδες του Ελληνισμού: 

Κρήτης ( Ρεθύμνου- Χανίων),
Πόντου,
Σαρακατσαναίων,
Βλάχων Τζούρτζιας Ασπροποτάμου,
Θεσσαλίας( Καραγκούνα),
Μικράς Ασίας (Λαμψάκου),
Μικράς Ασίας,
Καππαδοκίας.

Τοποθέτηση Χάρτη και εργασίες στην Αγία Μαρίνα.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τοποθέτηση του χάρτη της κοινότητας Αγίας Παρασκευής (τ. Τζούρτζιας) στο μεσοχώρι του οικισμού , σε θέση ορατή από τον ασφαλτόδρομο. Στο υπόμνημα παρουσιάζονται  λεπτομερώς τόποι ενδιαφέροντος όπως το ίδιο το παραδοσιακό χωριό, οι εκκλησίες , τα ξωκλήσια , οι βρύσες και οι πηγές ,( εντός και εκτός του οικισμού), τα ορεινά, δασώδη και παραποτάμια τοπία, τα κοινοτικά μαντριά και ο μεγαλύτερος καταρράκτης της περιοχής, το λεγόμενο « Μαντάνι του Δαίμονα». Επίσης το οδικό δίκτυο της περιοχής, το υψόμετρο και τα μονοπάτια. Δίνονται ακόμη πληροφορίες για σημαντικές τοποθεσίες και τοπωνύμια  καθώς και μια συνοπτική  αναφορά στην ιστορία του χωριού.  Η μελέτη πραγματοποιήθηκε εθελοντικά από τον  συγχωριανό μας  Νικόλαο Κουκούλα, χωροτάκτη- πολεοδόμο μηχανικό και μέλος της ελεγκτικής επιτροπής της Φ.Α.Τ.Α.

Παράλληλα αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται εργασίες επισκευής της στέγης στο καταφύγιο της Αγίας Μαρίνας και στις κοινόχρηστες τουαλέτες ,  αλλά και εργασίες διαμόρφωσης και καλλωπισμού στην είσοδο του χωριού, μερίμνη της αδελφότητας  .

 Επίσης στο ξωκλήσι της  Αγίας Μαρίνας  έγινε  επιδιόρθωση και επανατοποθέτηση της καμπάνας , με δαπάνη του πρώην προέδρου της Φ.Α.Τ.Α. κ. Άγγελου Μανώλη.

Όπως ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Γρηγόρη Τόσκα, οι εργασίες για την πλακόστρωση συγκεκριμένων μονοπατιών συνεχίζονται  και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα!

 

Επιτάφιος στην Τζούρτζια. 7 /4/2018

Η ακολουθία του Επιταφίου στην Τζούρτζια.

Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, 6 Απριλίου 2018,  πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία του Επιταφίου στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Τζούρτζια.

 Ο πατήρ Γεώργιος Μπαράκος  προεξήρχε της Ιερής Ακολουθίας  και πλαισιωμένος από συγχωριανούς  και επισκέπτες  έψαλε τα εγκώμια έμπροσθεν του Νεκρού Ιησού. Αξιέπαινη και ουσιαστική  ήταν και φέτος η συμμετοχή των νέων που με τη συνοδεία  όλων των πιστών  βοήθησαν στη μεταφορά του επιταφίου  μέσα σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης.

Χαιρετισμοί 16/3/2018 Τζούρτζια

Χαιρετισμοί στην  εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Τζούρτζια.

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκδρομή  στην Τζούρτζια για την λειτουργία των Χαιρετισμών στην Παναγία με συμμετοχή των πατριωτών από τα Τρίκαλα , την Λάρισα και τα Φάρσαλα. 

Γενική Συνέλευση – Εκλογές ΠΟΠΣΒ 4/3/2018

 

Δελτίο τύπου ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ
Διεξήχθη στη Λάρισα στις 4 Μαρτίου 2018 η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.

Διαβάστε περισσότερα… “Γενική Συνέλευση – Εκλογές ΠΟΠΣΒ 4/3/2018”

Απογευματινό της Φ.Α.Τ.Α. στα Φάρσαλα 2018

 

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα η ετήσια εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας. Τα μέλη και οι φίλοι της Αδελφότητας έδωσαν στην συγκέντρωση ζωντάνια και κέφι με την παρουσία τους και στο τέλος της βραδιάς, πραγματοποιήθηκε κλήρωση δώρου για τους παρευρισκομένους. Το δώρο, χορηγία της Αδελφότητας, ήταν μια εικόνα της Αγία Μαρίνας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της κοινότητας Τόσκας Ν. Γρηγόριος καθώς και ο συντοπίτης δημοτικός σύμβουλος Καλαμπάκας κ. Βουρλίτσης Δημήτριος.

Η χειροτονία του συγχωριανού μας Ευ. Γ. Σαμαρά σε κληρικό

 

 

 

Η χειροτονία του Ευ. Γ. Σαμαρά σε κληρικό.

 

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 ο γνωστός δημοσιογράφος των Τρικάλων και συγχωριανός μας Ευάγγελος Γ. Σαμαράς  έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, χωρίου Βλαχογιαννίου. Η χειροτονία τελέσθηκε από τα χέρια του Μητροπολίτου Ελασσώνος Χαρίτωνος, με τον οποίο υπήρξε συμφοιτητής στα χρόνια της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Στο Βλαχογιάννι Ελασσώνος βρέθηκαν πολλοί Τρικαλινοί, αλλά και συμπατριώτες του από τη Τζούρτζια Ασπροποτάμου απ’ όπου κατάγεται η οικογένειά του καθώς επίσης και από
τον Κλεινοβό Καλαμπάκας όπου διακονεί ο πατέρας του.
Ο Ευάγγελος Σαμαράς εργάστηκε για αρκετά χρόνια με αξιοσημείωτη πορεία στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ( εφημερίδες, τοπικό κανάλι, ραδιόφωνο και διαδίκτυο.) Είναι κάτοχος πτυχίου Θεολογίας και μεταπτυχιακού διπλώματος, με σπουδές Βυζαντινής Μουσικής και διακόνησε ο ίδιος την εκκλησία ως ιεροψάλτης.
Προέρχεται από ιερατική οικογένεια καθώς ο παππούς του Ευάγγελος Σαμαράς διακόνησε επί σειρά ετών την Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών όπως επίσης και ο πατέρας του πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σαμαράς.
Μέσα από ένα τέτοιο περιβάλλον, η απόφασή του να εισέλθει στους κόλπους της ιεροσύνης ήταν αναμενόμενη .
Ενώπιον του Μητροπολίτου μίλησε με λόγια συγκίνησης για όσους τον στήριξαν στα χρόνια της ζωής του και όσα επί του φοβερού βήματος του Κυρίου αδημονεί να ζήσει.
Άξιος!

Πηγή:trikala voice

 

Απογευματινό- Κοπή Βασιλόπιτας 3 Φεβρουαρίου 2018

Απογευματινό Φ.Α.Τ.Α   —    Κοπή Βασιλόπιτας 2018

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες 3 Φεβρουαρίου 2018 η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας από την Αδελφότητα. Η παρουσία τόσο  των μελών αλλά και των φίλων, που πάντα στηρίζουν όλες τις δράσεις ,έδωσε ζωντάνια και κέφι στην εκδήλωση.  Το φλουρί της Βασιλόπιτας ήταν μια ασημένια εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Ένα αντιπροσωπευτικό βίντεο της εκδήλωσης μπορείτε να παρακολουθήσετε

 Φ.Α.Τ.Α .-Κοπή Βασιλόπιτας 3/2/2018

Κοπή Πίτας Βλάχων 20-1-2018

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ 2018
Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης” Θεσσαλονίκη


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ‘έκοψε’ την Πίτα των Βλάχων στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης” στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος περίπου 1200 χορευτές εκπροσωπώντας βλαχόφωνους πολιτιστικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων αποτελεί το Δευτεροβάθμιο όργανο 130 Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και σκοπό έχει την ανάδειξη και προβολή της συνεισφοράς του Βλαχόφωνου Ελληνισμού τόσο ιστορικά όσο και στα πλαίσια του κοινωνικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της πατρίδας μας.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε Βλάχικη Βραδιά με τη συμμετοχή τόσο των χορευτών και κυρίως των θεατών!
Την Αδελφότητα ( ΦΑΤΑ) εκπροσώπησε με μεγάλη επιτυχία το γυναικείο τμήμα του χορευτικού αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις!