Ο Χρήστος Β. Δήμας – Ιδρυτής

  Ο Χρήστος Β. Δήμας ( Ούτος)

  (1863-1922)

  Ιδρυτής της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας

Τζούρτζιας της Αθαμανίας .

΄”Εργοτάξιον Πρωτόππαπας έν Βόλω 1914″ .             Σημείωση του ιδρυτή στο πίσω μέρος της φωτογραφίας. Ημέρα παραλαβής της μεγάλης καμπάνας της Αγίας Παρασκευής, δαπάνη των εν Αμερική Πατριωτών.

Ο Χρήστος Δήμας, δευτερότοκος γιος του Βασιλείου Δήμα και της Δέσποινας Ντίκου – Δήμα γεννήθηκε το 1863 ή 1864 στην Τζούρτζια του Ασπροποτάμου. Σε ηλικία 10 ετών πήγε στην Αθήνα, πράγμα συνηθισμένο για εκείνη την εποχή, όπου φοίτησε στο Δημοτικό και στο Σχολαρχείο, υπό την προστασία του θείου του, αδελφού του πατέρα του, Κωστή Δήμα στο Κορωπί Αττικής. Εκεί έμαθε την τέχνη του τσαγκάρη και άνοιξε δικό του μαγαζί. Υπηρέτησε στον στρατό και στα 22 του ταξίδεψε για το Βουκουρέστι της Ρουμανίας, όπου έμεινε μόνο γύρω στους 6 μήνες, γιατί δεν βρήκε εκεί αυτό που αναζητούσε το ανήσυχο πνεύμα του. Εγκαταλείποντας το Βουκουρέστι εγκαταστάθηκε στην Οδησσό, όπου έμεινε περίπου 6 χρόνια. Η Οδησσός, προφανώς, ήταν ένας τόπος που ανταποκρίθηκε περισσότερο στην δική του προηγμένη σκέψη. Πόλη με πλούσια ιστορία, τόπος ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, χώρος όπου έπνεε ο άνεμος του φιλελευθερισμού και προοδευτικών κοινωνικών ιδεών. Αυτή λοιπόν η πόλη και η Σωζόπολη εμβολίασαν τον Χρήστο Δήμα με τις αρχές που διείπαν τις ελληνικές παροικίες αυτών των περιοχών.Εκεί ο Χρήστος Δήμας γνώρισε Αδελφότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του να ενστερνιστεί και να μεταφέρει τις προοδευτικές ιδέες τους και στην δική του ιδιαίτερη πατρίδα, την Τζούρτζια.  Το 1893  «εις το χωρίον Τζούρτσα»,  με την σύμφωνη γνώμη των συμπατριωτών του ίδρυσε την «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας», της οποίας το καταστατικό στηριζόταν στις αρχές ανάλογης ελληνικής Αδελφότητας της Σωζόπολης. Ο Χρήστος Δήμας, παράλληλα με τα κοινωνικά του ενδιαφέροντα, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην Αθήνα. Αφού ίδρυσε την Φ.Α.Τ.Α. και έμεινε πρόεδρός της για 3 χρόνια, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άνοιξε ένα μικρό παντοπωλείο στου Ψυρρή.

Γύρω στο 1903 – 1904 ταξίδεψε στην Αμερική. Είναι από τους πρώτους Τζουρτζιώτες και ένας από τους πρώτους Ασπροποταμίτες μετανάστες στην Αμερική. Και σ’ αυτόν τον τομέα υπήρξε πρωτοπόρος. Άνοιξε έναν δρόμο που έμελλε να τον διανύσουν πολλοί συμπατριώτες του από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. μέχρι το 1960 περίπου, οπότε άρχισε να παρατηρείται μία κάμψη στο μεταναστευτικό ρεύμα των Τζουρτζιωτών προς την Αμερική. Το 1911, επανερχόμενος από την Αμερική ο Χρήστος Δήμας συνέχισε τις εμπορικές του επιχειρήσεις στην Αθήνα. Άνοιξε ένα μεγάλο παντοπωλείο στην Αθήνα, στην Πατησίων, όπου απασχολούσε περίπου 40 άτομα. Από τη θέση αυτή στάθηκε προστάτης, πατέρας και δάσκαλος δεκάδων Τζουρτζιωτών που πέρασαν ως υπάλληλοι από το μαγαζί του και στη συνέχεια άνοιξαν δικά τους μπακάλικα. Παντρεύτηκε τη Μάρω Θεοδώρου από τη Τζούρτζια, γυναίκα έξυπνη με προοδευτικές ιδέες. Κατά τις συνήθειες της εποχής ο γάμος έγινε στη Τζούρτζια. Παιδιά δεν απέκτησαν, αλλά υιοθέτησε τον ανεψιό του Βασίλειο Δήμα, γιο του αδελφού του, Νάκου Δήμα.   Τον Αύγουστο του 1922, σε ηλικία περίπου 59 ετών, αρρώστησε βαριά και πέθανε στην Τζούρτζια· εκεί όπου πρωτοαντίκρυσε το φως της ζωής εναπόθεσε το σώμα του στην αγκαλιά της πατρίδας στην οποία, όσο ζούσε, αφιέρωσε όλες τις δυνάμεις της ψυχής και του πνεύματός του.

Το έργο που άφησε πίσω του με την ίδρυση της Φ.Α.Τ.Α. του έχει εξασφαλίσει την υστεροφημία, καθώς και την αγάπη και τον σεβασμό στο πρόσωπό του εκ μέρους όλων των συμπατριωτών του, διότι η Φ.Α.Τ.Α. υπήρξε η καταφυγή και το στήριγμα όλων των αναξιοπαθούντων σε πολύ χαλεπούς καιρούς, αλλά και ο δάσκαλος πολλών  αξιών όπως του χρέους, της ισότητας, της ισονομίας , της προόδου,  της προσφοράς στον συνάνθρωπο και της κοινωνικής αλληλεγγύης.