Ημερίδες- Συνέδρια

Η Φ.Α.Τ.Α. είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) και μετέχει ενεργά σε όλα τα Πανελλήνια ανταμώματα των Βλάχων,  τα σεμινάρια και τα συμπόσια της ομοσπονδίας.  Παράλληλα διοργανώνει σεμινάρια και ημερίδες είτε  ανεξάρτητα είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς , δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς. Συγκεκριμένα:

  • 2005.  1η Διαβαλκανική ημερίδα με θέμα: «Βαλκάνια, ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός τους».  Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από την Φ.Α.Τ.Α. σε συνεργασία με  την ΤΕΔΚ Ν. Τρικάλων και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης.
  • Μάιος 2007 . 9ο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού. : «Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο». Η Φ.Α.Τ.Α. διοργάνωσε στα Τρία Ποτάμια Ασπροποτάμου, στο Δημαρχείο της Διευρυμένης Κοινότητας, το 9ο Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού με θέμα: «Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και το χρόνο». Έχει ήδη εκδοθεί ειδικός τόμος με τα Πρακτικά του Συμποσίου. Παράλληλα με τις εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο χορού με συντονιστή τον κ. Γιάννη Δήμα , Ε.Ε.ΔΙ.Π. Χορολογία Ελληνισμού ΤΕΦΑΑ. Παν. Θεσσαλίας.
  • 4- 6 Ιουλίου 2008. 25ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων   Η Φ.Α.Τ.Α. συνδιοργάνωσε  με τον Δήμο Τρικκαίων, τον Δήμο Καλαμπάκας, τον Δήμο Αιθήκων και τους Συλλόγους Βλάχων Τρικάλων, υπό την αιγίδα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων το 25ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων το οποίο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο από 4- 6 Ιουλίου 2008. Οι εκδηλώσεις  έλαβαν χώρα στο Περτούλι, την Καλαμπάκα και την πόλη των Τρικάλων.  Αναλυτικά το πρόγραμμα είχε ως εξής:

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008 Καλαμπάκα, Πλατεία Πλατάνου, ώρα 20:30 Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων ηθών και εθίμων, από την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση του βλαχόφωνου ελληνισμού. ΤηνΠαρασκευή το βράδυ ηΦΑΤΑπαρουσίασε τον Βλάχικο Γάμο στην Καλαμπάκα, σε σενάριο της Τζουρτζιώτισας Φιλολόγου Μαρίας ΤαμπακιώτηΣίμου.

  • Σάββατο 5 Ιουλίου 2008  Αίθουσα Εκδηλώσεων Εμπορικού Επιμελητηρίου Τρικάλων, ώρα 10:30

Ημερίδα με θέμα:  «Η συμβολή των Τρικαλινών Βλάχων στους αγώνες του Έθνους και στην ανάπλαση της Ελληνικής Παιδείας”.

1.ηΕισήγηση: «Η συμβολή των Ασπροποταμιτών Βλάχων στους Αγώνες του Έθνους και στην ανάπλαση της Ελληνικής Παιδείας”.

Εισηγητής: ∆ρ. ΘεόδωροςΝημάς ΣχολικόςΣύμβουλοςΦιλολόγωνΠρόεδροςΦΙΛΟΣ.

2ηΕισήγηση:“Η πολιτιστική και κοινωνική δραστηριοποίηση στην βλαχόφωνη περιοχή του Ασπροποτάμου κατά τον 19ο αιώνα” Εισηγήτρια: ΜαρίαΤαμπακιώτη- Σίμου, Φιλόλογος.

3ηΕισήγηση: “Οι Βλάχοι στο Βυζάντιο. Μεταξύ επινόησης και πραγματικότητας”.

Εισηγητής: Στέργιος Λαίτσος, Ιστορικός. Υποψήφιος Διδάκτορ του Πανεπιστημίου Βιέννης

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008  στο Πάρκο Ματσόττουλου, ώρα 20:30, το πρόγραμμα περιλάμβανε  χαιρετισμούς επισήμων,απονομή τιμητικών διακρίσεων και εμφάνιση χορευτικών τμημάτων των Συλλόγων- μελών της Ομοσπονδίας. Κυριακή  6 Ιουλίου 2008   Περτούλι,  ώρα 10:30 πραγματοποιήθηκε ο  τρανός χορός( Κόρλου Μάρι) των συλλόγων –μελών της Ομοσπονδίας.

  • 15 Νοεμβρίου 2008  .Επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα με θέμα: «Το αρχείο της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας και η ψηφιοποίησή του από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών».
  • 3 Απριλίου 2009. Επιστημονική ημερίδα στην Αθήνα με θέμα: «Το αρχείο της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας και η ψηφιοποίησή του από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών».
  • 14 Μαΐου 2010. Παρουσίαση βιβλίου πρακτικών  του 9ου Συμποσίου Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης μουσικής και χορού   στην αίθουσα Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.Η  Φ.Α.Τ.Α.  και η ΠΟΠΣ Βλάχων  σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους  Γαρδικίου, Αθαμανίας, Πολυθέας  και Κουτσούφλιανης  Αθηνών παρουσίασαν το βιβλίο «Ο Ασπροπόταμος στο χώρο και στο χρόνο». Η έκδοση αποτελεί  τα πρακτικά  του 9ου Συμποσίου Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Μουσικής και Χορού που  πραγματοποιήθηκε στα χωριά  του Ασπροποτάμου το Μάιο του 2007. Oμιλητές της εκδήλωσης ήταν  οι  κ.  Γιώργος Παπασωτηρίου (δημοσιογράφος, διευθυντής της «Βραδυνής», Δημήτριος Παπαχρήστος (δημοσιογράφος, συγγραφέας),  κα. Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη (διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών), Γιώργος Σταματόπουλος (διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας»),  Τον συντονισμό είχε ο κος Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος  καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  υπό την αιγίδα του οποίου  πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση.